Säkerhetskopiering av data på datorer är en viktig praxis för att säkerställa att viktig information, filer och dokument inte går förlorade. Dataförlust kan vara katastrofalt för både individer och företag; därför är det nödvändigt att ha en plan för att förhindra sådana problem. För små och medelstora företag finns det kostnadseffektiva lösningar som vi på Compliq kan implementera.

Detta har blivit ännu viktigare i tider då Ransomware* har blivit allt vanligare bland små och medelstora företag. Ransomware kan kryptera din dator och kräva betalning i utbyte mot att data återställs, det förekommer även fall där det inte finns någon möjlighet att betala utan syftet är att förstöra. En backup är då enda räddningen om man skulle bli utsatt för en sådan attack, eftersom man då kan återställa data från backupen utan att behöva betala lösen till angriparen. Vi på Compliq erbjuder både preventiva lösningar och backuplösningar om olyckan är framme. De preventiva lösningar vi erbjuder är, workshop i it-säkerhet, genomlysning av företages it-infrastruktur och antiviruslösningar.

Förutom säkerhetskopiering finns det alternativa lösningar för att förhindra Ransomware. Utbildning av anställda är ofta den effektivaste lösningen för att oavsiktligt infektera datorer med Ransomware eftersom den mänskliga faktorn är den vanligaste orsaken till intrång. Har man ett serviceavtal med oss på Compliq så adderar vi olika nivåer av säkerhet för att öka säkerheten i företaget. Vi erbjuder både korta onlineutbildningar och utbildning på plats.

* Ransomware

Ransomware är ett skadligt program utvecklat av hackare för att hålla en användares dator eller datafiler som gisslan. Det fungerar genom att kryptera användarens filer och mappar, vilket hindrar dem från att komma åt dem tills en lösensumma betalas. Ransomware kan vara särskilt skadligt för små och mellanstora företag, eftersom det kan hindra dem från att fungera och skada essentiella data samt kundprojekt. Blir företaget drabbad har man en skyldighet att hantera ärendet inom 72 timmar efter upptäckten. Besök Integritetsskyddsmyndigheten för mer information.

Compliq kommer att hålla gratis onlineutbildning i it-säkerhet under mars månad. Följ oss på sociala medier för hålla er uppdaterade.

https://www.imy.se/  (Tidigare Datainspektionen)

Läs rapporten från Integritetsskyddsmyndigheten.

Senaste