Hur skulle du sammanfatta den senaste utvecklingen inom IT-branschen, särskilt under det senaste halvåret?

Det har varit en hektisk period sedan sammanslagningen med Regiondata. Den har varit mestadels fylld med administrativt arbete, vilket inte alltid är den mest upplyftande delen av jobbet. Men det är nödvändigt för att kunna städa undan gammalt och förbereda för framtida framgångar. På den positiva sidan har vi vunnit flera upphandlingar, bland annat med Lunds universitet och nu senast Chalmers Universitetet i Göteborg, vilket är väldigt spännande. Universiteten är ett segment där vi har byggt upp relationer och skapat bra processer kring. Detta är något vi i framtiden kommer fortsätta att lägga fokus på under det kommande året.

Vad har varit nyckeln till Compliq framgångar i dessa upphandlingar?

Enkelt uttryckt, vi bestämde oss för att satsa mer på upphandlingar. När man har klarat av en blir nästa enklare. Det handlar mycket om att uppfylla grundläggande kvalitets- och miljökrav, och sedan kunna presentera pris och produkt på ett övertygande sätt. Vi har också arbetat hårt under våra tidigare avtal med Lunds universitet för att bli en enkel och pålitlig leverantör, vilket har varit en framgångsfaktor.

Vilka trender ser du när det gäller företag som uppgraderar sin IT-infrastruktur?

Det är en tydlig rörelse mot mer kraftfulla och anpassade lösningar. Företag vill ha maskiner med hög prestanda och goda expansionsmöjligheter vilket har varit bra för oss som bygger datorer. Sedan har AMD har verkligen tagit täten när det gäller pris/prestanda-förhållande.

Vi ser också att många företag fortfarande kämpar med att balansera sina system korrekt, vilket ofta resulterar i att de inte får ut maximalt av sin investering. Här kommer vår kompetens verkligen till sin rätt. Som certifierade datorbyggare med lång erfarenhet kan vi hjälpa företag att optimera sina system, säkerställa högsta möjliga prestanda och maximera värdet av deras IT-investeringar.

Vilka vanliga misstag gör företag när de bygger sina egna workstations?

Det största misstaget är ofta att de försöker spara på fel saker. De underskattar vikten av balanserade system, särskilt när det gäller minneskonfigurationer. Ett system måste vara balanserat för att fungera optimalt, vilket innebär att man inte ska spara in på minnesmoduler eller andra kritiska komponenter. Om man till exempel har en AMD-processor som bör har åtta minnesmoduler, så ska man inte bara installera två eller fyra.

Hur ser du på övergången till molnbaserade lösningar? Är det något du rekommenderar för alla företag?

Molnbaserade lösningar är fantastiska för vissa applikationer, som epost-lösningar där Exchange-servrar nu oftast ligger i molnet (Office 365 som exempel). Men för andra applikationer kan det vara mer effektivt att ha lokala lösningar, särskilt om företaget har specifika säkerhetskrav. Det är viktigt att förstå vad varje lösning innebär och att utbilda personalen för att få ut det mesta av tekniken. Efter sammanslagningen med Regiondata så har vi bättre in-house möjligheter för att stötta kunder i de båda scenarierna.

Slutligen, vad tror du om framtiden för IT-branschen? Vilka förändringar och trender kan vi förvänta oss?

Jag tror att vi kommer att se en fortsatt utveckling mot mer integrerade och användarvänliga system. AI och maskininlärning kommer att spela en större roll i hur vi hanterar data och drift. Företag måste vara beredda att investera i både utbildning och säkerhet för att hänga med i utvecklingen. Säkerheten i synnerhet är ett område som företagen måste bevaka noggrant när allt mer data och dokument hamnar hos externa leverantörer. Det är en spännande tid, och möjligheterna är oändliga för dem som är villiga att anpassa sig och tänka framåt.

Tack så mycket, Anders, för dina insikter.

Tack själv. Det har varit ett nöje!

Senaste